Leka med
uppdraget
bohusländskt kustlandskap med ljung på berg
En bild av ljung på berg = Ljungberg.
Kanske var det just på denna plats
i Bohuslän min farfar, stenhuggaren
Carl Johan Peterson, antog det namnet,
omkring år 1900.
bild på mig själv som 3-årig
Och här är jag själv,
spänd på att få veta
vad livet innebär.

 

Min berättelse
Utmattningssyndrom


Tisdag 5 november 2002:
jag har just skrivits ut från Ryhov efter att ha varit uppkopplad mot hjärtövervakningsapparatur i 24 timmar, och dessutom gjort ett arbets-EKG med resultatet: 145% av en man i vad en man i min ålder och vikt normalt presterar. Alltså var jag 'fit-for-fight' igen!
Ingen hjärtinfarkt. Nu skulle jag alltså bara träffa denna nya familjeläkare eftersom tiden ändå var bokad sedan länge. Jag hade bett få med mig utskrifter av medicinska data. En formsak, alltså! Gymnasieelever kunde vara besvärliga, men de skulle inte vinna!

Hon lutar sig fram emot mig, gänglig och bredbent, stirrar mig stint in i ögonen och säger med förnimbar dansk brytning: "Jag tänker sjukskriva dig i fem veckor, och du är inte dummare än att du kommer att gå med på det." Vi sitter båda tysta. Orden färdas in i mig. Hon fortsätter att stirra på mig. Kanske var det tanken på vad man skulle kunna hinna med under fem veckor: kakla och lägga klinker i gästtoan främst, som får mig att gå med på det, eller så fanns den tanken inte med där och då genast, men kom strax senare.
Jag släntrar över Stora torget in på Thimons café och beställer en halv kanellängd och sitter länge med många koppar kaffe. Sakta stiger en fråga upp inom mig, inte: "Varför drabbar detta mig?" utan: "Vem är jag, att detta drabbar mig?" I den distinktionen ligger min räddning, skulle det visa sig.
Efter bara en halv termins konstant mobbing av en liten kärna av Samhälls-trea-elever hade jag alltså gått i väggen: det var den extra stenen som fick en redan tung skottkärra att tappa jämvikten och stjälpa.

Men det märkte jag förstås inte; under drygt ett år körde jag sjukskriven denna ohjälpligt snedlastade skottkärra innan det inte gick mer: är man stark så är man; är man duktig så är man; är man en kämpe så är man - alla nödvändiga ingredienser för att kunna drabbas av stressrelaterat kroniskt utmattningssyndrom.


Min berättelse