Appropå en nylig Nyhemspredikan

1 Mos 18:20: “Sedan sade HERREN: ‘Ropet över Sodom och Gomorra är starkt och deras synd är mycket svår. Därför…'”

Men Abraham avbröt HERREN och sade: “Jag har sett manus till Första Moseboken, och jag tycker inte det är så bra, uppriktigt sagt. Jag har en bättre idé: Låt din tjänare få gå in i Sodom och välsigna staden.  Jag är ju en patriark. Du har ju sagt att alla folk skall bli välsignade i mig.”

Och HERREN Gud svarade Abraham: “Att jag inte har tänkt på det förut!”

Och Abraham sade: “Nej, men lyssna nu till mitt råd: vi skippar detta med att jag skall bedja för staden. Det verkar i alla fall inte finnas så många schyssta där, och jag tror ändå inte någon har lust att ändra sin livsstil.  Förresten är jag trött på att ha uppfattningar om allting. Dessutom är jag ju en främling här i landet, och känner mer för att smälta in och hänga med dem.”

Och HERREN funderade på saken.

Och Abraham sade: “Jo, och dessutom slipper vi ju hela det där med vändan till Egypten och uttåget därifrån.  Som du vet ställer det bara till bekymmer i självförståelsen hos folket; att ha blivit befriade från synd och så – ja, du vet manus till Nya Testamentet.  Nej, låt mig bara  gå in och välsigna, välsigna, välsigna.  Förresten är jag ju redan här i Kanaan!”

Och HERREN berömde sig tjänare över att han svarat klokt. En Gud har ju inte alltid rätt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *