Angår GT mig? 4. Varför fattar inte stadsbor? (om rötter)

Varför förstår de som bor i städer inte Bibeln?
Häpp! Kränkt?
OK, förklaring:
På vår tomt har vi två fläderbuskar (? = Wikipedia!). Den ena planterade jag för tretton år sidan, den andra för tre.
Den ena håller på att torka och vissna, den andra växer så det knakar. Man kan ju undra varför denna skillnad?
Den ena står på en plats där det tydligen (har jag förstått senare) finns berggrund under; där den andra står (har jag insett) har folk tippat jord sedan länge. Den ena har aldrig givit mer än några få blommor, den andra blommade så rikt förra året, att jag har hopp om att vi kan göra saft på årets blommor.
Jordmån alltså, dvs hur mycket jord som finns under en växt, dvs där rötterna är. Det är ju rötterna som tar upp näring.

Tillämpning:
Tag en Bibel (nej, det går inte med en mobil-app, du måste ha en sån där bok du vet) och slå upp den precis där Gamla testamentet slutar och där Nya testamentet börjar. Lägg den på bordet framför dig. Vad ser du?
Den ena delen är tjockare än den andra, eller hur? Rätt mycket tjockare, förvånandsvärt mycket tjockare.
Du förstår, eller hur?

Jag växte också upp i en stad, men min mammas släkt var bönder. Hursomhelst: när vi bodde i Stockholm (och det är väl stad så det räcker; den enda i Sverige säger en del…) hyrde jag en kolonilott, dvs en liten åker på tio gånger tio meter, dvs hundra kvadrat. Där lärde jag mig en del om odling.
– Men vänta nu! Du snackar om odling och bönder, och verkar inte helt leva i nuet, fast du tydligen ’bott i Stan’. Är det inte en annan tid nu? Men man hajar ju att du på något sätt vill få en att läsa Gamla testamentet; det är väl det den här artikelserien går ut på… Räcker det inte med att läsa i Nya Testamentet?
– Jovisst, gör det! Gör det, läs bara NT!
– Verkligen, tycker du som GT-lärare det?
– Absolut. Men läs noggrannt!
– OK! Var det allt?
– Ja, glöm bara inte länkarna i texten.
– Länkarna?
– Ja, du surfar väl på Nätet?
– Klart … aha!, så du menar att hänvisningarna till GT i NT är som länkar på Nätet … man anade nog att du hade något sorts ess i rockärmen … så det räcker alltså inte med att läsa NT då i alla fall?
– Jodå, så länge du bara fattar. Läs du bara endast NT, tills dess att börjar uppstå frågor. Och då kan du fundera över vart du skall vända dig för att få svar, och varför.
– Vart man skall vända sig? Frågor är väl frågor och svar är väl svar! Vaddå vända sig?
– Ja, till exempel till GT – för du har väl inte något emot att läsa GT?
– Jamen, nu talar vi väl i cirklar!
– Ja, kanske. Men om du får frågor när du läser NT och om svaren finns i GT?
– Och varför skulle svaren finnas just där?
– Jo, därför att de som skrev Nya testamentet hela tiden hade GT i bakhuvudet och hänvisade till det som står där. Man kan säga att NT har sina rötter i GT. Det är dit länkarna hänvisar, om du som inte har skit mellan naglarna förstår hur jag menar.
– Alltså …
– Jo, man kan ofta inte förstå en text om man inte vet vad den syftar på. Ännu mer så för vårt förhållande till Bibeln. Du kommer ihåg Jesus’ liknelse om såningsmannen, eller hur?, hur en del utsäde föll på vägen där det inte fanns någon jordmån alls och fåglarna pickade upp det, och en del på stengrund där jordlagret var så tunt att utsädet torkade ut och det inte blev någon växt. På samma sätt med vår tro. Om vi bara nöjer oss med Nya testamentet kommer vår tros rötter att böja av uppåt i sitt sökande efter näring. Du blir uttorkad som i liknelsen om stengrunden, eller så kommer djävulens fåglar att picka upp trosfröna i ditt liv.
– Jamen, allt detta snack om bönder och jordbruk! Det finns väl snabbköp!
– Sorry, men Guds rike är organiskt, det vill säga det har med växtriket att göra. Därför kan det genuint vara svårt för stadsbor att förstå Bibeln, både detta att det behövs rötter om växter skall kunna utvecklas och att det kristna livet handlar om växt och inte om att dra ett plastkort och gå hem med en påse morötter från SevenEleven en sen kväll.
– Så du menar alltså att man skall flytta ut på landet då?
– Nja-ej, det är ju inte riktigt det vi talar om, även om jag inte tror det skadar att ta en titt ut i det gröna ibland, så att inte detta med växt blir en teori. Det finns ju parker, förresten.
Men jag tror du hajar poängen även om du bor i stan: skall du växa i tron behöver du rötter. Bästa och djupaste jorden finns i Gamla testamentet. Det tyckte Jesus och lärjungarna. Gör en ’like’ och häng på!

© Bo Krister Ljungberg

HÄR finns det länkar till 48 artiklar om böckerna i Skriften, GT.
Om du skulle läsa en om dagen, skulle du i slutet av juli ha gått igenom hela Gamla testamentet.
Varför inte unna dig det? Allt växer på sommaren. Varför inte Du också?
De texterna är också lättlästa, och lite ‘ordentligare’ skrivna än ovanstående. Men inte tråkiga för det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *