Angår GT mig? 3. Varför finns kraften i historien?

Vi lever i nuet!
NU.
Men: häpp!, så finns det inte mer.
Vi försöker igen:
NU!
Borta. Igen.
Du kan försöka hur många gånger du vill, det blir likadant hela tiden. Så fort vi försöker titta på nuet så är det borta.
Hur långt är Nu? En sekund? En timme? Så länge en upplevelse varar? Finns nuet i ett minne?
Jättesvåra frågor. Filosofer har grubblat sig trötta över mindre.

Allting är historia egentligen, i meningen av ett nu som har passerats, eller flutit förbi; hur du vill se det.
Så framtiden är också historia, eller: kommer att bli. Kanske kan man tala om Framtida historia? Troligen.

Är Bibeln historia. Visst.
Bibeln är historia på det viset att Gud verkat i den. Jaha, det där har man hört förut.
Jo, men tänk så här: verkligheten finns i Nuet, eller hur? Och Nuet är snart historia, det var vi ju överens om. Så Gud har alltså verkat i den verklighet som blev historia, precis som vår verklighet blir det.

Och vad består då verkligheten av? Rum och tid. Tänk bort rummet, alltså geografi, längd, bredd, höjd, utsträckning, och vad blir kvar? Inga maskrosor, inga fjärilar, inga elefanter, inga människor. Tänk bort tiden: det går knappast, för då försvinner ju Nuet, som aldrig är statiskt likadant, utan snart blir historia också. (Kolla bara på gamla foton av dig själv.)
Skall man ha verklighet måste den finnas någonstans och hela tiden förändras. Märkligt. Mäktigt.

Vad är nu det största som hänt i historien? Det måste vara när Gud själv klev in i den och blev människa, det som kallas Inkarnationen: Maria blev havande av helig Ande och födde en son, som också var Gud: Jesus. Hur skall man kunna ta till sig detta och förstå det?

Det blir lite svårt om man helt plötsligt skall ta sig till med att tro detta, i Lukas 1 i Nya testamentet. Man behöver liksom lite träning på det där med att Gud blandar sig i, eller bryr sig om på ett aktivt sätt, eller gör under, eller kalla det vad du vill: men att Gud har med verkligheten att göra.

Och nu är Gamla testamentet historia med Gud inblandad.
Gamla testamentet påstår enorma saker om Gud, som till exempel att han har skapat Allting. Vad gör man med ett sådant påstående? Kan det bevisas? T.ex. någon journalist eller TV-team som var där med en handheld ”alltmedan morgonstjärnorna jublade” som det står i någon Psalm. Faller på sin egen orimlighet, eller hur? Nästan fånigt att tänka så också.
Och detta med att två miljoner plus israeliter knatade omkring i Sinai öken i fyrtio år efter att ha gått genom ett hav där vattnet stått som väggar på bägge sidor. Hur sannolikt? På en skala?
Tag sedan alla profeterna som påstod sig ha budskap från Gud till Israel. Bara en sån sak: att Gud skulle ha synpunkter på hur de levde, och att beroende på om de lyssnade och lydde eller inte så blev det bra eller dåligt, typ deportationen till Babylonien.
Och sedan Guds ingripande i historien så att den förste persiske (iranske) ledaren plötsligt bestämde sig för att judarna skull få återvända till Israel, och att de lyckades med det trots fiender och faror, därför att Gud var med dem i verkligheten, det som nu är historia.

Hur skall man kunna tro på detta med att Gud blev människa om inte därför att man tränats i att tro på att Gud verkar i historien? Annars blir det lite som att hoppa in i rinken i Svenska Hockey Ligan utan att först ha lärt sig åka skridskor. Tacklingarna och passningarna sitter inte liksom, då.
Vad är el egentligen? Vet du att du skulle kunna gå armgång på stålvajrarna i en 16.000 volts järnvägskontaktledning utan att det skulle skada dig? Det är om du samtidigt som du håller i en högspänd elledning (eller en svagare med för den delen) också har kontakt med jord som det blir business på allvar.
Du förstår jämförelsen, eller hur?
Du kan läsa kristen litteratur hur mycket som helst och det kan förbli teorier för dig, men om den Helige Ande får redskap att förankra din gudstro i historien, i verkligheten; det är då kraften finns där för att förvandla dig, i din verklighet, och verkligheten omkring dig också. Sedan kan då kika tillbaka på din historia och säga: där verkade Gud! Där gjorde Gud något. Där grep han in.
Kraften finns i historien, eller i verkligheten som snart blir historia. Därför bör du läsa Gamla testamentet. Det är ju den Helige Ande som uppenbarat för författarna vad som hänt och hur Gud var inblandad i det, samme Helige Ande som kom över Maria så att hon blev havande och födde Jesus, som var både Gud och människa, samtidigt.
I honom och hans historia finns den verkliga kraften och han sitter i framtiden och väntar på oss. Undertiden ber Jesus för oss, för det han var, det är han.

Kraften finns i historien, mötesplatsen för Gud och människa. Det finns mycket verklighet i Gamla testamentet. Träna dig att tro där. Gud hjälper dig. Det blir lättare att möta verkligheten omkring dig då.

© Bo Krister Ljungberg

HÄR finns det länkar till 48 artiklar om böckerna i Skriften, GT.
Om du skulle läsa en om dagen, skulle du i slutet av juli ha gått igenom hela Gamla testamentet.
Varför inte unna dig det?
De texterna är också lättlästa, och lite ‘ordentligare’ skrivna än ovanstående. Men inte tråkiga för det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *