Daniel Alm: ge oss en kung?

Daniel Alm har valts till ny ‘ledare’ för, ja jag förstår fortfarande inte sambandet mellan Pingst-ffs, Samfundet Pingst och Pingst Pastor; så: av vilka?, något av de ovannämnda, det brukar visst kallas för ‘Pingst’, som tydligen även är ett registrerat ‘varunamn’ eller motsvarande.

Må Gud välsigna honom! Det önskar jag av hela mitt oreserverade hjärta!

Frågan är alltså vad han blivit ledare för, och hur. Detta med att sätta ledare (andra ord i samma semantiska fält: härskare, kung, chef, hövding) ger för bibelläsaren ett omedelbart eko i 1 Samuelsboken 8:1-9: “Sätt nu en kung över oss till att styra över oss, så som alla folk har” (v.5b).
Men frågan är om det är tillämpligt här.
Jag vet inte av någon stor folklig petition från pingstförsamlingar som önskat en ledare/härskare/kung.

Det enda jag vet i sammanhanget är att Pingst ffs /Samfundet Pingst (som jag, likt barnet i H.C. Andersens saga om ‘Kejsarens nya kläder’, insisterar på att jag inte förstår skillnaden mellan) drevs igenom av en grupp ‘ledande pingstpastorer’ där en del fick med sig sina styrelser, andra inte.
Jo, jag tror mig veta en sak till: att det finns ett forum, ‘Pingst Pastor,’ där tydligen inte vem som helst släpps in, där alla viktiga samtal förs.

Lägg därtill mediahaussningen, där alla media (kvällspress såväl som ‘kristliga’ medier) är förvillande lika i sin framtoning. Media har ett stort behov av att förenkla för att tydliggöra, och reflekterar tydligen inte över hur fördummande det blir för de läsare som tar dem på allvar.

Enkelt och tydligt: Pingst. Daniel Alm.

Jag känner medlidande med brodern. Nej, jag är INTE ironisk. Jag menar det av hjärtat.

För för bibelläsaren finns även en ‘omvänd spegel,’ nämligen när någonting INTE påminner om något i Bibeln, fästän det borde göra det.
Jag tänker på Kristi TJÄNARE sådana de framstår i Nya testamentet: hur kommer det sig att Paulus kunde skriva som han gör i Andra Korinthierbrevet om sin tjänst? (Läs!)
Hur kommer det sig att apostlarna efter mötet i Jerusalem (Apg 15) inte formerade sig och skapade en solidarisk predikantorganisation eller ett samarbetsorgan?
Varför fick de alla KÄMPA FÖR EVANGELIUM – inklusive dess efterföljanskonsekvenser för LÄRJUNGAR?

2 thoughts on “Daniel Alm: ge oss en kung?

  1. Det blev inte så helt fel med folkets kungaval, i vart fall om jag fattar Paulus tal rätt i Apg. 13:15-43 (v 21 och 22 “… Gud gav dem Saul […] upphöjde han David till kung […] en man efter mitt sinne, som skall förverkliga alla mina planer”.)

  2. Eller kanske vi skall säga så här, att Gud verkar i de situationer som uppkommer.

    Kungadömet var en avfallssymbol som blev ett frälsningskärl; förebådat av David, som du skriver, och fullkomnat av Kung Jesus – som på ett ännu djupare plan verkade i den situation som uppkommit i och med syndafallet: han blev människa, inkarnerades, och återupprättade vad Människan var tänkt till. Jesus har därigenom underifrån också upprättat kungadömet/härskardömet som Tjänare.

    Jag önskar Daniel Alm välsignelse att efterfölja Jesus så som Paulus gjorde.
    Det svåra nu är en organisation – och medier – som mer inbjuder till härskarfasoner på världens vis, Mark 10:42.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *