tankepaus (I)

Jaså, du har märkt att jag inte skrivit på ett tag.
Tack för det!

Orsaken är en tankepaus.

Går det att fortsätta blogga utan att bli politisk?
Och vad skulle det då i så fall vara för fel med att bli politisk?

Till en början med är det nog för min del ‘doften från 70-talet’ som spökar.
Då skulle alla vara socialister, åtminstone.
Annars kunde man inte vara rättfärdig, åtminstone implicerades detta, ibland sades det explicit.
Tron måste bara få vissa konsekvenser, man laborerade med begrepp som borde vara suveränt reserverade för Guds människoblivande, och sade att “Ordet måste inkarneras i oss”.
Det skulle handla om “solidaritet”.
Hade man sympatier åt det borgerliga hållet var det suspekt, åtminstone i de kretsar jag rörde mig i.
Det är naturligtvis hela tiden så, att tron måste få praktiska konsekvenser; det är inte om detta vi talar nu.

Till att fortsätta med så är politik ‘det möjligas konst’.
Och vad menas med det?
Jo, att man inte skall ha, eller åtminstone inte torgföra, åsikter som inte är genomförbara, eller för att uppdatera tankegången: åsikter som inte är medialt gångbara.
Problemet blir här när kristendomen skall tillämpas som något genomförbart eller medialt gångbart. Då har det blivit politik av det hela. Då blir kristendom inte lika med Sanningen om Gud och människan, utan vad som med en viss medial ära kan sägas.
Det betyder då alltså inte längre något VAD man tror, utan vad av det man tror man är villig att stå upp för, och när.
Det känns med andra ord som att vi har ett annat spel nu.

Kan man för övrigt skriva så som jag gör nu, utan att själv bli ‘politisk’?
Uppenbarligen är alternativet (åtminstone för min del) att tystna.
Jag försöker föra ett ‘meta-resonemang’, dvs resonera kring resonemanget. Lyckas jag med det?
Har jag definierat vad jag menar med ‘politik’?

Kan då kristna ägna sig åt politik? Absolut, det bleve en fattigare värld annars. Men jag tror inte de skall göra det i kristendomens namn, som att tron med nödvändighet får vissa konsekvenser, och inga andra. (Eller att man av taktiska skäl skall avhålla sig från vissa konsekvenser.) Då har vi smalnat av den berömda ‘åsiktskorridoren’ högst betänkligt. Då är det inte de icke-kristna som gjort det; utan vi själva. (Sedan är det instruktivt att se vilka som applåderar.)

Det känns hursomhelst som att ett trendbrott har inträffat mitt i den evangeliska strömfåran; en del viker av.

Så har jag därmed haft min tankepaus? Vad tror du?
Vi får väl se. Har försiktigtvis skrivit en etta i parentes efter rubriken.

3 thoughts on “tankepaus (I)

 1. Som vanligt har du väldigt kloka och intressanta tankar Bo-Krister. Har själv funderat mycket på om och hur och när och varför ett nätengagemang ibloggform, sociala medier etc skulle vara nått för mig. Och även det du är inne på kring politisering, kristen röst, åsikter, korridorer mm.
  Men jag har kommit till den slutsatsen att det går inte komma fram till nått säkert bra förhållningssätt. Världen och internet i synnerhet är ändå galen. Är det inte predikaren som säger nått i stil med “Gud gjorde människan enkel och rak men hon hittar på många konster!” Det finns så mycket tokigheter som skrivs och som framförs och därför behövs alla goda röster. Och du är i sanning en av de rösterna. Så håll huvudet högt. Säg vad du tycker i vilken fråga som helst. Politiskt korrekt eller ej. Hörd av många eller ej. Förkunna ordet i tid eller otid. Du får inte alltid medhåll men du utgör en fräsch input i den annars rätt jörjiga kristna bloggosfären i synnerhet när kristen tro rör det politiska.

  1. Tack Robert! Och ursäkta dröjsmålet med modereringen: jag har varit i Afrika och undervisat på ett Bibelcollege, och servrarna någonstans fungerade visst inte.
   Du uppmuntrar mig, och jag behövde nog det, hur jag än går vidare. Det känns som att man får kliva fram eller ta ett steg tillbaka; frågan är bara vilken min uppgift är.
   Det är roligare att undervisa i Bibeln än att tycka i olika frågor! (Men det avgör ju inte min fråga, tyvärr.)
   Herrens välsignelser till dig!

 2. Varför välja? Du kan ju göra både och! Undervisa i bibeln allt vad du orkar, fungerar bra även på en blogg och tyck till i aktuella frågor ibland när det känns som du har nått att säga. Eller varför inte förena de båda. “Ge kejsaren vad kejsaren tillhör och Gud…” . Jesus gjorde lite blandade uttalanden så varför kan inte vi det i vår tid? Blessings!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *